Brand bij AKV|St.Joost 's-Hertogenbosch (update 12/7)

's-Hertogenbosch -  update donderdag 12 juli

Zondag 8 juli heeft brand gewoed bij het EKP-pand van kunstacademie AKV|St.Joost aan de Parallelweg in 's‑Hertogenbosch.

Brand bij AKV|St.Joost 's-Hertogenbosch

Update donderdag 12 juli: Tweetal vast voor mogelijke betrokkenheid bij brand Avans

De politie heeft het volgende bericht verspreid:

Een 18-jarige jongen uit Rosmalen en een 15-jarige jongen uit ’s-Hertogenbosch zijn vandaag voorgeleid aan de  rechter-commissaris voor hun mogelijke betrokkenheid bij de brand in het gebouw van de Avans Kunstacademie in Den Bosch afgelopen zondag. Zij werden afgelopen maandag en woensdag aangehouden en in verzekering gesteld.

De 15-jarige verdachte is vandaag door de rechter-commissaris geschorst, de 18-jarige blijft in elk geval de komende week in voorarrest. Zij worden verdacht van brandstichting.

Vrijwillig gemeld

Omdat van oorzaak van de brand niet direct helder was, startte de politie een onderzoek. Daaruit bleek dat mogelijk sprake was van brandstichting. In de loop van het onderzoek, op maandagmiddag, meldde zich de 18-jarige verdachte samen met zijn moeder vrijwillig bij de recherche. Hij gaf aan meer van de brand te weten. Op basis van zijn eerste verhaal werd hij in opdracht van de officier van justitie aangehouden. Vervolgens bleek de vermoedelijke betrokkenheid van de Bossche jongeman, die woensdagochtend is gearresteerd.

Getuigen

Het onderzoek naar de vermoedelijke brandstichting wordt voortgezet. Politie en justitie roepen iedereen op die afgelopen zondag iets bijzonders gezien heeft nabij het gebouw van Avans Hogeschool aan de Parallelweg  (oude Post.nl gebouw) contact op te nemen met de recherche in 's-Hertogenbosch via telefoonnummer 0900-8844 of via het tipformulier op politie.nl. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. 

Schade academiegebouw lijkt mee te vallen; brand buiten ontstaan, maar nog gissen naar oorzaak

Update 11 juli - bron: Punt, Sjuul Nelissen

De schade na de brand van AKV|St.Joost lijkt mee te vallen. DIF-directeur Arnaud Opdam kon het pand dinsdag inspecteren. “Er moet heel wat opgeruimd worden. Er is waterschade, het ruikt naar rook en er is roet in het gebouw.”

Opdam, directeur Huisvesting en Services van de Diensteenheid ICT & Facilitaire Dienst (DIF), zat zondag klaar om naar Max Verstappen te kijken, toen hij werd gebeld met het slechte nieuws. “Ik ben er net zoals de andere leden van het crisisteam, meteen naartoe gereden om de hulpverlening ter zijde te staan.” In Den Bosch zag hij een zwarte rookwolk uit het gebouw van de kunststudenten komen. “De wind stond de goede kant op en het was duidelijk dat het vooral de gevel betrof. Wat betreft interne branden leek het al snel mee te vallen.”

Dinsdagochtend mocht hij met een team van Avans het pand in om de geleden schade te op te nemen. “In eerste instantie ben ik eigenlijk wel opgewekt. De schade zich heeft beperkt tot een klein stuk van het pand. Het hele pand moet wel schoongemaakt worden. Dat is een flinke klus. Er is waterschade, het ruikt naar rook en er is roet in het gebouw.”

Grafiekwerkplaats uitgebrand

Een werkplaats om etsen te maken, die op de hoek van het pand ligt, is het zwaarst getroffen en is volledig uitgebrand. “In de rest van het pand valt de schade mee. Ook waar de gevel aan de buitenzijde zwaar aangetast is door de brand, is aan de binnenzijde bijvoorbeeld het plastic rondom de bekabeling van het gebouw niet gesmolten. De temperatuur is daar dus beperkt gebleven. De komende week zullen alle installaties, zoals ict, alarm en water, getest moeten worden.”

Het gebouw kan het komende studiejaar na een flinke schoonmaakbeurt gewoon weer gebruikt worden. Het herstel van de werkplaats zal pas drie maanden na de start van het studiejaar gereed zijn, zo verwacht Opdam. “Daar zullen we wat langer mee bezig zijn vanwege het vervangen van de hele gevel. Voor nu nemen we tijdelijke maatregelen om het pand weer inbraakveilig en wind- en waterdicht te krijgen.”

Ontstaan onder overkapping

De politie deed twee dagen onderzoek naar de oorzaak van de brand. Het onderzoek ter plekke is inmiddels afgerond, maar het is nog altijd niet uitgesloten dat de brand is aangestoken. Ook de DIF-directeur weet van niets. Opdam: “De brand is buiten ontstaan, onder de overkapping in de buurt van van een liftschacht van een nabijgelegen kantoorpand. Via de brug die het kantoorpand en Avans met elkaar verbindt, is de brand overgeslagen. Het is geen plek die in de zon ligt en op zondag was er niemand aan het werk.”

Afstudeerwerken intact

De eindexpositie van AKV|St.Joost was gelukkig vorige week woensdag al afgelopen. Bijna alle studenten, op vijf na, hadden hun afstudeerwerken voor de brand al opgeruimd. Ook de vijf werken die er nog stonden, liepen geen schade op. De meeste spullen in het gebouw lijken gespaard. “Het kan zijn dat er wat roet op zit, maar tenzij het buiten stond, is het intact.”

Voor de geleden schade is Avans  evenals PostNL, eigenaar van het pand, verzekerd.

© Punt, Avans Hogeschool
© Punt, Avans Hogeschool
© Punt, Avans Hogeschool

Update dinsdag 10 juli

Het gebouw is vanochtend vrijgegeven. Onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. In samenwerking met de leveranciers worden alle installaties in het gebouw nu gecontroleerd.

Na een eerste inspectie zijn we positief gestemd. De verwachting is dat we grote delen van het gebouw in augustus weer kunnen gebruiken. Inmiddels zijn studenten en medewerkers per e-mail geïnformeerd over het halen van persoonlijke eigendommen uit het pand.

 

Update maandag 9 juli, 16.30 uur

De brand heeft schade veroorzaakt aan het pand, voornamelijk aan de gevel en bij de overkapping aan de spoorzijde. In welke mate het pand inwendig beschadigd is, is nog onduidelijk, omdat het pand nog niet is vrijgegeven door de hulpdiensten en de gemeente.