Regieworkshop studenten Film

Jaarlijks krijgen studenten van de studierichting Film twee regieworkshops. Tijdens deze workshops leren studenten in teams te werken en leiding te geven aan anderen.

Regieworkshop Fotografie | Film

Onderzoeksvraag

De workshop regie vertrekt vanuit een onderzoeksvraag van de regisseur. Voorafgaand aan de workshop stellen de studenten een crew en cast samen en zorgen ze ervoor dat productioneel alles is voorbereid (apparatuur, locatie, personages etc). Vierdejaars studenten nemen de regie op zich. Studenten uit eerdere jaren nemen de ondersteuning op zich. Tijdens de workshop leren de studenten de kneepjes van het vak. Ze gaan in teamverband filmen, samen terugkijken om vervolgens weer opnieuw filmen. Vrijheid nemen en uitproberen zijn naast het doen de belangrijkste sleutelwoorden in de workshop regie.

Schrijven en regisseren zijn verschillende processen. Ze vragen van de maker dan ook andere kennis en vaardigheden. Zelfs als de regisseur ook de schrijver van het filmplan of scenario is, begint hij of zij weer opnieuw zodra wat op papier staat, wordt verfilmd.

Stappenplan regie

De eerste stap van een regisseur is om het concept, filmplan, script of de scène op verschillende niveaus te analyseren en te interpreteren: dramaturgisch, narratief maar vooral ook beeldend. Wat wordt de camerastijl, het tempo van de film, kleur en karakter van het licht?

Een ander essentieel onderdeel is de samenstelling van je crew. Je kiest mensen die jou benadering begrijpen, jou kunnen voeden en vorm kunnen geven aan wat jij wil. Filmen doe je met een team. Tenslotte is de voorbereiding met je crew, cast, hoofdpersonen een wezenlijk onderdeel van het filmproces. Regisseren gaat niet alleen over aanwijzingen geven aan de mensen die vóór de camera staan, maar ook aan de mensen die er achter staan. Dit het geval bij zowel documentaire, een enscenering of een experimentele film.

Regieworkshop Fotografie | Film
Regieworkshop Fotografie | Film
Regieworkshop Fotografie | Film
Regieworkshop Fotografie | Film
Regieworkshop Fotografie | Film
Previous
Next